تأثیر رنگها در زندگی
با نگاهی به آیات قرآن ۳۷ واژه «احسن» به معنای «بهتر و خوب تر» می یابیم که گاه دربارة خلقت انسان است «لقد خلقنا الانسان فی احسن تقویم»[۲] و گاهی نسبت به بهتر دین یعنی اسلام «و من احسن دیناً ممن اسلم وجهه …»[۳] زمانی دربارة بهترین عمل است «لیبلوکم ایکم احسن عملا»[۴] موقعی بهترین آفریدگاران را معرفی می کند «فتبارک الله احسن الخالقین»[۵] چنان که در فرازی بهترین دعوت را دعوت به سوی خدا بیان می کند «و من احسن قولاً ممن دعا الی الله و عمل صالحاً»[۶] و بهترین پاداش را از سوی خداوند می داند که پاداش دو چندان است «لیجزیهم الله احسن ما کانوا یعملون»[۷]
در کنار این پیام های هدایت آفرین، بهترین و ماندگارترین رنگ نیز معرفی شده است.
«صبغة الله و من احسن من الله صبغة و نحن له عابدون»[۸]
این است رنگ الهی و نگارگری خداوند و کیست خوش نگارتر از خدا؟ و ما را پرستندگانیم.
بی شک اخلاص در گفتار و رفتار و پندار، جاودانه ترین رنگ است که شادمانی و نشاطی پایدار برای امروز ما خواهد داشت. همانگونه که روان وجودمان را دل نشین و پر امید می سازد و به ما آینده ای روشن نوید می دهد.
رنگ زمانی ظاهر می شد که فرکانس نوری در محیط متناسب شدت گرفته ومتظاهر گردد رنگ علیرغم خصوصیات ایجاد انگیزه هوس،شادمانی،ساختاری وحتی تهجمی دارای خصوصیات سوزانده وبرنده نیز هست .
شاید باور کردن این موضوع یک مقدار سخت باشه اما جالب بدونیدکه رنگها با زندگی ما چنان رابطه تنگناتنگی دارند که وجود فیزیکی وروحی انسان ها رابا سایر جزئیات وپدیده های جهان هستی در ارتباط قرار می دهند این ارتباط وتأثیر به حدی زیاد است که گاهی اوقات ما برای بیان احساساتمان از رنگ ها استفاده می کنیم .
انسان ها در رابطه با رنگ ها اشتراک عقیدده ندارند،یعنی هر فردی نسبت به رنگی جاذبه ودافعه خاصی از خود نشان می دهد شاید رنگهایی که برای شما بسیار زیبا و خوشایند هستند ، برای دیگران بی معنی وکم ارزش جلوه کند . واین کاملاً طبیعی است که شما رنگی را بپسندید ویا نپسندید .ومهئتا بحال سؤال هایی در ذهن مان ایجاد شده که تا چه اندازه می توان از رنگها سود جست.
رنگها رامی توان به سه دسته اساسی یا سه گروه تقسیم کرد. نخستین گروه گروه اصلی قرمز ،زرد ،آبی.
گروه دوم همان رنگهایی که از ترکیب گروه اصلی به دست می آیند وگروه سوم نیز از ترکیب رنگهای اصلی با رنگهای نوع دوم حاصل می شود.درادامه به تأثیرات رنگها در ذهن ، روان و محیط فیزیکی اطرافیان اشاره می کنیم.
زندگی بشر تحت تأثیر دو عامل است که هر دو در خارج از کنترل اوست، یکی روز و شب، دیگری تاریکی و روشنایی، شب برای آرامش، راحتی و استراحت قرار داده شده است و روز برای فعالیت، کسب روزی و کوشش و تلاش.
از این رو آبی متمایل به تیره، آسمان و شب است که نماد استراحت، رکورد و آرامش است و زرد و روشن یا نور آفتاب، نمایان گر فکر و تلاش و جنب و جوش است. این رنگ ها انسان را در کنترل خود دارند بدین خاطر «رنگ های غیر مستقل» گویند. زیرا رنگ هایی است که مستقلاً در طبیعت تنظیم می شوند. اما رنگ هایی چون «قرمز» که نشان «حمله» یا «سبز» که نماد «دفاع» است در کنترل انسان هستند، از این رو «مستقل» یا «خود تنظیم کننده» نام گرفته اند.
از نظر روانی وضع رنگ ها به گونه ای است که آبی، آسمانی است با حالتی شیرین و سرخ غروب آفتاب، سبز طبیعت درختان با حالتی گس و زرد و روشن طلوع خورشید یا شروع تلاش و تکاپو در تمامی آفرینش
تأثیر رنگ ها در زندگی انسان
آيا تا بحال دقت كرده ايد كه چرا شـركـتهاي تبـليـــغات طـراحـان اتـومـبـيـل و دكـوراتـورهـا از اشــكال و شــمايل بخصوصـي اسـتفاده ميكنند؟ دليلـش اين است كه يـك تاثير رواني در وراي رنگها وجود دارد.هر رنگي داراي قدرت تاثيرگـذاري ويژه اي مي باشد.بعضي از واكنشهاي ما نسبت به رنگها بصـورت رفتارهاي اكتـسابي و برخي ديگر بـصـورت پـاسـخهاي فيزيولوژيـكي نمود پيدا ميكنند. درك كردن نمود پيدا ميكنند. درك كـردن بهتر رنگها ميتواند در زنـدگي روزمره و ياشغلي شما تاثيرات فراواني گذارده و محاسن زيادي برايتان به ارمغان بياورد.
یکی از مهمترین بخش های ظاهری و تأثیر گذار زندگی، انتخاب نوع رنگ هاست. با آگاهی از تأثیر رنگ ها در روحیة افراد، اهمیت فراوان این موضوع آشکار می شود. از این رو رنگ آمیزی خانه، محل کار، و وسایل مورد استفاده در زندگی و حتی ماشین و قطار و هواپیما می تواند تأثیری نشاط انگیز و امید آفرین یا کسل کننده و نومید ساز داشته باشد.
با این اندیشه در می یابیم که رنگ اطاق ها و سالن خانه یا محیط کار نقش بسیار مؤثری در بزرگ و کوچک نشان دادن آن محل، ایجاد روحیة رنگارنگ و دلنشین و باعث امید و آرامش می شود.
قدرت رنگ ها
قدرت رنگ ها بسیار بیش از چیزی است که تصور می کنیم در این فرصت ویژگی های هر رنگ را به تصویر می کشیم تا هر یک از ما با توجه به تأثیر مستقیم یا غیر مستقیم آنها، مناسب ترین رنگ را برای لباس، خانه، خودرو و محیط کار و یکایک اشیاء و لوازم مورد نیاز خود انتخاب کنیم:
اقسام رنگ
بطور کلی رنگها به سه دسته اصلی تقسیم می شوند:رنگهای خنثی،رنگهای گرم و رنگهای سرد
رنگهای خنثی
سیاه،سفید خاکستری،بژ،قهوه ای
رنگهای خنثی رنگهایی هستند که در طیف رنگی وجود نداشته و از ترکیب رنگهای دیگر بوجود می آیند و می تواند اثرات مثبت یا منفی داشته باشند.سفید واقعاً یک رنگ نیست بلکه عدم حضور رنگ بشمار می رود و نشانگر خلوص و پاکی است.از طرف دیگر مشکی نشان قاطعیت،الزام و رسمیت می باشد
رنگهای گرم
قرمز،نارنجی،زرد،سبز چمنی،ارغوانی
رنگهای گرم محرک سیستم عصبی بودهو احساسات را تشدید می کنند.این دسته از رنگها به وضوح قابل رویت بوده و موجب جلب توجه می گردند
رنگهای سرد
آبی،بنفش،فیروزه ای،سبز مایل به آبی،سبز
رنگهای سرد رنگهایی ملایم هستند که اثراتی آرام بخش دارند.آبی روشن می تواند نشانه صلح و دوستی و آسایش خاطر و آبی تیره نشانگر قابلیت اعتماد و دوستی باشد
1-رنگ زرد
رنگ کنکوری ها
تأثیر گذارترین نقطه ای که که در بدن انسان می تواند از رنگ زرد متأثر گردد، ذهن آدمی است .
تمامی فعالیت های ذهنی فرد به وسیله نیروی رنگ زرد به حرکت در می آید .
از طرفی برای از بین بردن ناملایمات و یأس وناامیدی رنگ زرد مفید واقع می شود . زیرا نیروی رنگ زرد به فرد امیدواری به زندگی ونیروی زیستن می بخشد .
یادآور درخشش، گرما و شادی است. آنان که این رنگ را می پسندند، افرادی پر امید و علاقمند به پیشرفت آسان و به دور از مانع هستند که زندگی را سهل و آسان می گیرند و امید به حل مشکلات خود دارند.
به وسیله رنگ زرد ، خوش بینی واعتماد به نفس را در خود افزایش می دهد .
و رنگ زرد پدیداری و رویت خطر و اخطار
2-رنگ سبز
رنگ دوستی
رنگ سبز یکی از رنگ هایی است که در جهان بیش از بقیه رنگ ها دیده می شود. رنگ سبز حالت آرامش بخشی دارد وبه عنوان سمبل شفقت ومهر بانی ومتعادل بودن روح و روان ورفتار به شمار می رود این رنگ از طرفی دل رحمی ،مهربانی و مودت ودوستی را در انسان ها افزایش می دهد
رنگ سبز روشن که به طیف نوری آبی نزدیکتر است، در بسیاری از در مان ها مفید واقع می شود وبهترین رنگ برای در مان محسو.ب می گردد.
برای همین بیشتر پرچم کشور های صلح طلب دارای چنین رنگی است واگر جامعه ای بیشتر به این رنگ گرایش داشته باشد ،از آرامش وثبات بهتری برخوردار می باشد.
باعث آرامش و نشان پشتکار، استقامت و تأثیرگذاری بر دیگران است. عزم راسخ و پایداری و یاد آوری طبیعت، سرزندگی همیّت بالا و بلند پروازی در این رنگ است.
و رنگ سبز جواني و طبيعت، قدرت شفا بخشي و التيام
3-رنگ آبی
رنگ آبی حالت خنک کنندگی سیستم انرژی را دارد وبه طور کلی رنگی است که حالت آرام بخشی واستراحت دهندگی را دارد .این رنگ انرژهای موجود در بدن را متعادل ساخته وحالت آنتنی سیتیک (گند زدایی) را در بدن نشان می دهد . این رنگ در انتظام بخشی سیستم تنفسی نیز مفید واقع می شود از طرفی رنگ آبی باعث می شود که فشار خون بالا کاهش یابد ودر رفع ناراحتی ها و بیماری ها ی گلو وحنجره نیز مفید واقع شود .
این رنگ سبب ایجاد آرامش و آسودگی خیال می شود. سیستم عصبی را آرام کرده و فشار خون را پایین آورده و ضربان قلب را کاهش می دهد. وفاداری، نیاز به آرامش و آسایش و علاقه به دوستان و نزدیکان مفهوم این رنگ است.
و رنگ آبی روشن: آرامش،آسودگي خاطر - تيره: قدرت،صداقت، پشتكار
4-آبی فیروزه ای
این رنگ مهمترین رنگی است که با انرژی خود تمامی بدن را تحت تأثیر خود قرار داده وآرامش وتسکین لازم را به آن می بخشاید ودر واقع بدن را سر پا قرار می دارد .
5-رنگ سیاه
رنگ سیاه نیز مانده سفید در تمامی طیفها ی نوری متمرکز و وجود دارد سیاه در ورای پردهای درهم ریخته و آشفته مخفی گردیده . بسیاری از افراد از رنگ سیاه به عنوان رنگ درمان کننده استفاده می کنند .
اگر رنگ سیاه درلباسهای مورد استفاده ،به وفور مورد استعمال قرار گیرد ،باعث می گردد فرد دچار افسردگی وآشفتگی روحی گردد . اگر یک زمانی خواستید از رنگ سیاه استفاده کنید حتماً از یک رنگ سفید نیز در کنار آن بهره گیری نمائید.
نمایان گر عظمت و ابهت است، تیره ترین رنگ برای نفی خود، به معنای «نه» در مقابل رنگ سفید به مفهوم «آری» حالتی لجوجانه، رفتاری غیر عاقلانه، ترک علاقه و بیانگر فکر و پوچ و نابودی.
و رنگ سیاه قدرت، اختيار و استقلال
6-رنگ بنفش
سیر نماد شکوه و سلطه گرانه است. یادآور نوعی تسلیم متین، تکیه بر دیگران، همانند سازی، اتحاد عارفانه و درجة بالایی از صمیمیت است. در این رنگ نوعی روحیة شاعرانه و رمانتیک احساس می شود که دوست داشتن هنر و زیبایی در آن جلوه گر شده است.
7-رنگ سفید
نابغه ها بخوانند
رنگ سفید دربنیه تمامی طیفها نهفته و وجود دارد رنگ سفید متظاهر احساسات نبوغ واستعداد های بلقوه فرد بوده ورنگی است که نبوغ وتوانایی های فرد را تقویت نموده وبرای تمامی بنیه رنگها مناسب مناسب تشخیص داده می شود .
برای درمان توسط رنگها بهتر است با این رنگ شروع شود و با این رنگ نیز پایان یابد.
نگ سفید رنگی است که تقریباً مورد علاقه همگان است و تأثیر رنگ های دیگر را افزایش می دهد. نوعی علاقمندی، هدف دارد بودن «بله» واری، حالتی معقول و رفتاری عاقلانه در آن ملاحظه می شود.
8-رنگ قهوه ای
احسا ساتی ها
این رنگ فرد را از بسیاری از جهات ومخصوصاً از حیث ذهنی واحسا سی تحت تأثیر قرار می دهد .
این رنگ به وسیله داشتن انرژی خاص خود باعث می شود که انسان تحت تأثیر آن قرار گرفته و فردی اجتماعی شود وبینش و رفتار فرد را در قبال جامعه متعادل می نماید .
نوعی بی شوری در زندگی، بی ارادگی، یأس و جدایی از آرامش جسمی را تلقین می کند. علاقمندان به این رنگ نیاز به آرامش حسّی و جسمی دارند.
9-رنگ قرمز
رنگ سرخ بی نهایت روح افزا وجان بخش است .این رنگ به خاطر داشتن خصوصیات خود باعث می گردد که چاکراها به حرکت بیفتند .
چاکرا ها محل هایی هستندکه در بدن انسان به وفور وجود داشته وانرژی های لازم از طریق آنها وارد بدن شده یا از آن خارج می کردند، ما باید توجه داشته باشیم که این مرکز ونقاط با بدن فیزیکی ما هیچ ارتباطی نداشته وتأثیراتی در حرکات وعملیات فیزیکی ما ندارندوتنها در شرایط تأثیر گذاری ویا تأثیر پذیری روحی ما انسانها کاربرد دارند .
رنگ قرمز به علت داشتن انرژی شدید در خود باعث می گردد که تحریکات و احساسات فیزیکی وعوامل واسباب فیزیکی خود را بیدار سازد وهمین بیداری آنها را به شدت به فعالیت وا می دارد .
اما باید توجه داشت که این رنگ احساسات مربوط به انتقام ،کینه،بی منطقی ،جسارت ، را نیز تهییج می نماید
اگر مقدار رنگ قرمز بیشتر مورد استفاده قرار گیرد منجر به ناملایمات احساسی و افسردگی های ناپایدار می شود
علاوه بر این باعث افزایش فشار خون در انسان ها نیز می شود
به طور خلاصه رنگ قرمز باعث می شود که حرارت ودمای بدن انسان بیشتر شود وگردش خون وجریان آن را سریعتر می سازد وبرای افرادی که دارای فشار خون پایینی هستند مفید می باشد .
این رنگ در رفع تب شدید بسیار مفید بوده وحالت آرامش بخشی دارد .
10-رنگ نارنجی
پرانرژی ها
این رنگ با مشخصه بسیار شاخص وساده خود ،سمبل نشاط و شادمانی و از طرفی نشانه دانش وآگاهی است . این رنگ احساسات اجتماعی بودن وشدن را افزایش داده وفعالیت های اجتماعی را در افراد تقویت می بخشد .
مؤثر ترین بخش بدن انسان ،سیستم عضلانی وماهیچه های انسان است که به سرعت از این رنگ تأثیر می پذیرد . استفا ده افراتی از رنگ نارنجی سبب نا متعادلی ونا هماهنگی در سیستم عصبی افراد می شود. توصیه می شود که این رنگ به همراه رنگ سبز یا آبی استفاده شود .
لازم به ذکر است : اگر توجه کنید در بازی فوتبال کمک داوران پرچم نارنجی یا زردی که در دست دارند اگر بازیکنان فوتبال با عصبانیت به سمت آنها حرکت کنند وبه رأی وحکم آنها معترض شوند آنها پرچم خود را در پشت خود نگه می دارند چون رنگ پرچم کمک داوران باعث بروز خشم بیشتر بازیکنان می شود .
11-رنگ خاکستری
رنگی است که نه اضطراب آفرین است، نه آرامش بخش بی میلی در کارها و بی تفاوتی در رفتارها را تداعی می کند و بیان گر نوعی گوشه گیری و انزوا است.
12-رنگ سرمه ای
تأثیری آرام بخش دارد و در سیستم پارا سمپاتیک عصبی خودکار عمل می کند.[۱]
زیباترین، شادترین و جاودانه ترین رنگ
13-آبی آسمانی
14-رنگ زرد لیمویی
بابا انیشتین
این رنگ در افزایش قدرت فعالیت های مغزی بسیار مفید است وخصوصیت سرعت بخشی به انتقالات مغزی را دارد .
یعنی این رنگ باعث می شود که فرد آنچه را که فرا گرفته سریعاً حلاجی کرده وتحلیل و تجزیه را انجام دهد و به نتیجه برسد .
همچنین باعث می شود خاطرات خوش گذشته سریعاً یاداوری شود .
15-رنگ طلایی
این رنگ سیستم رفع کدورت وبخشندگی را در وجود آدمی پرورش داده وتقویت می بخشد .روح آرامش و عفو را در انسان ایجاد می نماید .
این رنگ نیز مانند رنگ سرخ (قرمز) در انسان هیجان زیادی را ایجاد می نماید
نظرات شما عزیزان: